Uanset om du er en såkaldt Maker, en arkitekt, skolelærer eller et firma, har du helt sikkert hørt om 3D print. I dag har langt de fleste skoler, på den ene eller anden måde, stiftet bekendtskab med en 3D printer.
Det er efterhånden også ret almindeligt at have en 3D printer på en arbejdsplads. Og Makeren har forlængst mødt 3D printeren, og ofte bruges den som det mest almindelige stykke værktøj.
Der findes flere forskellige måder at 3D printe ting i dag, den mest almindelige, er det vi kalder FDM (Fused Deposition Modeling). Det går kort fortalt ud på at bygge et print op, ved at tilføje lag på lag af plast, der hærder ved afkøling, og derved skaber et print. Dette kaldes også additiv manufacturing.
En anden slags 3D printer kaldes en SLA printer (Stereolithography), her er teknikken lidt anderledes, og så alligevel ikke. Med en SLA printer kan man opnå en fantastisk detaljegrad, men printene er typisk meget dyrere. SLA printning foregår ved at man hælder noget flyderede RESIN i et lille kar, og en laserstråle hærder så RESIN meget præcist i tynde lag. Denne process gentages mange gange samtidig med at printet bevæges op, og til sidst har man et færdigt print.
Disse to principper er de mest brugte i dag.
Skal i bruge en sparringspartner når der skal indkøbes nyt udstyr, står vi klar til at komme med anbefalinger til hvilken maskine/teknologi, der bedst dækker jeres behov. Det er vigtigt at man får den korrekte introduktion til 3D print, da det ellers vil være spild af penge og ressourcer. Vi vil anbefale at nogle få nøglepersoner i en virksomhed, sættes grundigt ind i 3D printeren, det tilhørende software og hvilke materialer der er tilgængelige. På den måde, har man alle forudsætninger for at udnytte denne fantastiske teknologi.